Jumaat, 30 September 2016

BERANGAN NAK BERNIAGA!

Assalamualaikum.. Halloooo... Moga2 pembaca yang membaca entry kali ini sedang bergembira dan dalam mood 'ceria' ok👌👌

Yang tak ceria tu.. jangan sedih2.. ingatlah Allah sentiasa bersama kita 😊

Berbalik kepada tajuk, Sis Amani sebenarnya sedang berangan- angan ingin membuka perniagaan! 😲😲😲 (terkejut tak?) Mmg lah Sis Amani masih lagi belajar tapi entah mengapa semenjak 2,3 hari ni Sis teringin sangat nak menjual something.. SANGAT2 TERINGIN! Dalam kepala otak Sis ni asyik dok fikir Bisness.. tak tahu kenape..

Agak2 koranglah kan Sis nk jual ape?
Jawapannya...... (bunyi drum)


COOKIES!

Alaaaa... cookies yg macam famous amos tuuu.. tahu kan? Sedap gila kot biskut tu..

Tapi tulah... Sis ni nak tak pandai pun buatnya.. 😂😂 try pon tk pernah.. so kiranya ni angan2 jelah..

Tak salah kan nk berangan (tk yah bayar ponn)

Mama Sis pon sokong sangat kalau Sis nak mula berniaga.. mama SANGAT2 menyokong! (terharu tau😭😭😭)

Tulah, Sis fikir Sis nk start try buat cookies ni waktu cuti akhir tahun.. harap2 menjadi & paling penting sedapppp... InshaAllah..

Di kesempatan ini, Sis nk mintak korg doakan Sis agar angan2 Sis nak jual cookies tu menjadi.. doakan tau! Kalau tak, tknk kawan!! 😝😝😝

Nanti, kalau betulah Sis Amani dpt jual cookies ni.. Sis Amani akan beritahu dekat blog ni dan juga Instagram...

Ermmm...  sorrylah korg kene baca angan2 Sis ni yg tah betul tah tidak ni.. Sis cuma nk share apa yang Sis ingin kan...

So kalau korg nk share ape yg korang inginkan.. meh lah share! Boleh kita tukar2 pendapat! Macam mane nk share 'apa yg korg inginkan?' Senang je just comment down below... oklah Sis rase smpai disini sahaje..

Bye uollsss

~Sis yg berangan nk jadi Bisness Woman 🌻

Isnin, 26 September 2016

Program Penanaman Paya Bakau di Tanjung Karang

Assalamualaikum everyone!

Comel tak boot kami?


Hari ni Sis nak kongsi pasal pengalaman Sis join Program Penanaman Paya Bakau dekat Tanjung Karang semalam (25/09/2016).

Program ni dilaksanakan oleh Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (tp Sis bukan bulan sabit merah.. tkpe join je .. hehe)

Lebih kurang 500 pelajar sekolah menengah menyertai program ni tau (ramai kan?)

Program ni akan memberikan kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan paya bakau..

Antara kepentingannya ialah menjadi benteng dari berlakunya banjir dan banyak lagi kepentingan lain..

Ok, first pepagi kul 5:00 dah tunggu kat sekolah dan dalam pukul 6:00 kitaorg berhenti dekat Masjid UPM untuk tunaikan Solat Subuh.. dalam bas Sis makan and sambung tidur (jauh kot perjalan.. 2 jam)

Lepastu.. kitaorg pun sampai...
Tapi belum sampai dekat paya bakau lagi tau.. Kitaorg smpai dekt Institut --- (maaf tak ingat) ianya sebuah dewan yang luas... Sis dan kawan2 sekolah Sis sampai dalam pukul 8:30 mcm tu and kitaorg diberikan sarapan nasi lemak (sedap tapi pedasssss 😥😥😥😥).. Kemudian, pengerusi bulan sabit merah negeri Selangor bg ucapan ..


Lepastu kitaorg naik lori ramai2 pergi dekat tempat penanaman..

Sampai2 je Sis macam tekejut tengok pelajar dari sekolah lain dh macam2 rupa.. ade yang dh tenggelam.. ade yang kaki tersangkut kat lumpur tu tk boleh nak keluar.. dengan bau kat situ lagi.. Ya Ampunnnn.. (wktu ni Sis belum masuk lagi tau)

Bila tiba time Sis nak kene tanam SATU JE POKOK BAKAU macam nak kene tanam SEPULUH POKOK BAKAU.. susah betul...Kaki Sis ibarat taknk keluar dr lumpur tuuuu... aduhaiii kaki.. dhlah Sis pakai boot ...

Dan bermulalah aksi2 dibawah... #jangankecam
Sis lah yang tengah terduduk tu 😅😅


Thanks sangat2 to all my friends sbb tolong... diantara dialog2 yg timbul waktu ni


Sis : Ahhhhh!!!! (Gebushhh **bunyi jatuh)
         kat dalam lumpur) Weyh, aku dh tak 
        larat nak angkat kaki aku.. aduhhh                 penatlah

Iffah(rakan sekelas Sis): Takpe2.. kau duduk                                              dulu dalam tu..                                                      rehat kejap..

Sis: Korang.. panggil cikgu latifah suh
       ambik gambar... cepat2 aku nk posing            ni 😂😂

Kawan2 lain : CIKGUUUU!!!

dan begitulah kekecohan yang berlaku.. skolah lain mesti ingat Sis tak betul 😂😂😂


Setelah bergelut dengan lumpur maka, kami diberi masa untuk membersihkan diri, makan dan solat Zuhur.. Lepastu... kita balik...



Ni gambar dh habis program..


agak2 Sis yang mana ye? Sis yang sebelah tudung corak2 coklat tu.. sebelah kiri tau yang dekat dengan kotak hijau tu.. alaaa tk nmpak lagi ke? Yang pakai kasut putih tu... nmpak tak? Tak nmpak lagi ke? Saya sarankan anda berjumpa pakar..

So... lepastu dalam bas tangkap gambar untuk kali terakir.. selfie banyak2 tapi Sis taknk payung kat sini.. nnti mesti pembaca sekali meluat (kan2.. jujur jelah 😂)

Alright, rasenya smpai disini sahaja.. Sis nak tidur .. Esok pon school kan.. so bye.. jangan lupa letakkan komen anda 😁

Commen down below... ingat tuu



















Ahad, 25 September 2016

Siapa Nurin Amani


Assalamualaikum. Hai semua, semoga pembaca dalam keadaan ceria dan sentiasa berfikiran positif.

Ok, hari ni merupakan first day Sis Amani meng'update' blog. So, siapa Sis Amani ni sebenarnya ya?

NAMA SEBENAR SIS AMANI

Nama diberi ialah Nurin Amani. Kalau diluar kawan2 Sis panggil saya Amani. Tak lupa jgak Sis adalah seorang yang kuat perasan. Hmmmm perasan ape ye? PERASAN COMEL hehehe 😆😆😆😆

ADAKAH SIS AMANI SEORANG PELAJAR?

Ya, Sis Amani still belajar lagi.. Semestinya, setiap manusia itu akan selamanya bergelar 'pelajar' sbb kita ni kan kene sentiasa belajar (ye dok?)

SIS AMANI ORANG MANA?

Sis Amani lahir di KL.. So kiranya orang KL lah ye.. tapi Sis tinggal di Selangor ye..

APA YANG MENARIK PADA BLOG SIS AMANI?

Sis Amani ni suka share pasal kehidupan Sis and org sekeliling Sis.. Sis juga akan update blog bila Sis rase teruja nak share something and of course Sis anggap blog Sis ini sebagai diary Sis tapi diari yang boleh dibaca oleh semua orang (kalau tak kenape buat blog kan?)

BAGAIMANA NAK BERKOMUNIKASI DENGAN SIS AMANI?

Korang boleh ikuti Instagram Sis Amani di 'amani232'

**untuk tambahan

Sis Amani suka....

Warna pink
Ikuti trend hijab terkini
Baca novel
Makan cream puff and bread butter puding
Minum air fresh oren (mmm.. tetiba haus plak)
Merepek/merapu
Berangan nk jadi princess (😂😂 ya, ini kenyataan kotttt)

HARAPAN SIS TERHADAP BLOG SIS
Sis amattttttttttttttt....... berharap uolls yang baca ni akan jatuh cinta dengan blog Sis dan segala komen nk tanya soalan or nak share cerita boleh lah komen di ruangan komen...

So, smpai sini jelah kot "SIAPA NURIN AMANI"

kita jumpe lagi dalam next entry ok👌👌


BYE KORANGGGGG 👋👋👋👋👋


~Sis Amani yang teringin nak jadi princess  ðŸ˜ðŸ˜